Transitievergoeding

In Nederland was een gouden handdruk of een ruime ontslagvergoeding een paar jaar geleden nog vrij standaard. In de huidige tijd is deze vergoeding vereenvoudigt. In de praktijk betekent dit dat er meer regels zijn die de hoogte van de transitievergoeding of ontslagvergoeding bepalen.

Dit heeft natuurlijk ook te maken met de situatie van de onderneming waar je in dienst bent. Gaat deze bijvoorbeeld failliet wegens bedrijfseconomische redenen of houdt je functie op met bestaan?

Daarnaast kan een ontslag ook ingeleid worden door een verstoorde werkrelatie, structureel te laat komen of door disfunctioneren van de werknemer. Al deze zaken hebben betrekking op de hoogte van de ontslagvergoeding.

Informatie over de transitievergoeding

Om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding dien je minimaal 2 jaar in dienst te zijn bij je werkgever. Sinds 1 Juli 2015 is de transitievergoeding in het leven geroepen. De transitievergoeding is de vervanger van de kantonrechtersformule die voorheen gebruikt werd om de berekening te maken over de hoogte van de vergoeding.

Om te berekenen op hoeveel transitievergoeding je recht op hebt zijn er een aantal rekenformules toepasbaar. Zo bouw je over 10 dienstjaren een vergoeding op van 33% van je maandsalaris per jaar. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent, zal voor elk extra dienstjaar na het tiende jaar een vergoeding gelden van 50% van je maandsalaris per jaar. Hierbij zijn er nog een aantal extra zaken die de hoogte van de transitievergoeding bepalen en de situatie voor jouw uniek kunnen maken.

Heb je vragen en/of advies nodig over deze vergoeding en wat dat betekent voor jouw situatie? Een deskundige arbeidsrecht advocaat is op de hoogte van alle wet- en regelgeving met betrekking tot een ontslagvergoeding.

Schakel een advocaat in bij ontslag vraagstukken?

Als je ontslagen bent geeft dit zorgt dit natuurlijk voor een situatie waar je geen rekening mee hebt gehouden. Voor zowel werkgevers als werknemers kan een ontslag verstrekkende gevolgen hebben. Het is dan ook zaak om je bij een ontslag te laten informeren door een ontslagrecht advocaat of een gespecialiseerde advocaat. Deze kunnen zowel werkgevers als werknemers adviseren.